Vidgrenien sukukokous 2015 Vieremällä


Vidgrenien sukutapaaminen pidettiin 18.-19. heinäkuuta 2015 Vieremän Niemisillä ja Kyrönniemen historiallisessa pappilaympäristössä. 

Tavoitteenamme oli tuoda muistoja sukumme vanhemmille jäsenille ja samalla tarjota teknologiaa ja viihdettä nuoremmille kaupunkisukupolville. Teemoiksi oli valittu perinteisen heinänteon ohella nykyaikaisen metsätyökoneen esittelyn, Kalevi Vidgrenin maaseutumuseon ja kyläjuhlien latotanssit.


Pyöreen koulu 2015

Vieremä Niemisen koulu


Jännitimme seuramme johtoryhmässä etukäteen sekä kokousaiheemme houkuttelevuutta että erityisesti ulkotapahtumaan liittyvää säätä, koska heinäkuu oli ollut ilmojen puolesta hyvin epävakaa. Kuitenkin kokoukseemme virtasi reilusti yli sata Vidgreniä ympäri Suomen ja aurinkoinen lämmin päivä säteili suotuisasti.

Tunnelma oli huipussaan jo Niemisen koulun käytävällä tapahtuneessa ilmottautumisessa. Koulun juhlasalissa oli hyvin tilaa tälle tapahtumalle ja seinille me johtoryhmäläiset olimme asettaneet sukuumme liittyvät maatilat karttahahmotelmana. Niiden yhteyteen alkoi ilmestyä osallistujien nimitarroja ja vanhoja valokuvia. Pullakahvitarjoilun myötä aloimme aavistaa päivästä tulevan hieno sukutapaaminen. Taas kerran aloimme vilkkaasti muistella menneitä tapaillen uusia ja vanhoja sukututtuja.

Kokous käynnistettiin puheenjohtajamme Juha Vidgrenin tervetulaistoivotuksella ja sukuviirimme nostolla. Samalla raikui Savolaisen laulu. Seuraavaksi kokousvieraat esittelivät itsensä ja kertoivat oman taustatilansa kartalla sekä nykyisen asuinpaikkansa. Sukuseuramme muisti ruusuin pyöreitä vuosia täyttäneitä, jo keski-iän ylittäneitä jäseniä. Juha kertoi päivään liittyvän paljon erilaista ohjelmaa, hän toivoi kaikkien vieraiden viihtyvän hyvin ja kaukaisempienkin sukulaisten tutustuvan toisiinsa. Hän mainitsi myös, että heinätyöt ovat täysin vapaaehtoista hupia eikä hankoja ja haravoitakaan riitä kaikille.

Pian joukko oli jo jakaantunut kahteen ryhmään, joista toinen lähti bussilla muutaman kilometrin päähän tutustumaan Kalevi Vidgrenin perustamaan Heikinmäen maaseutumuseoon. Museo on useammassa rakennuksessa täynnä menneiden vuosikymmenten maaseutuelämää vanhoine koneineen, esineineen ja historian tuoksuineen. Siellä sai voimakkaan tunteen entisajan nykyihmiselle kaukaiseen eloon.

Heinkinmäen museo

Heikinmäen maaseutumuseo Vieremällä

Heikinmäen museo Kalevi Vidgren

Museon perustaja Kalevi Vidgren 


Seurueemme lähti metsäpolkua pitkin kohti 1860 luvun entisöityä Harjun torppaa ja heinäniittyä uusvanhan Mäkelän rintamamiestalon lähistöllä. Juha Vidgren on rakennuttanut isoisänsä Joosepin rintamamiestalon näköisversion kauniin peltomaiseman äärelle. Matkalla ohitimme Harjun ladon, jossa kuulimme iltaohjelman tapahtuvan.

Muutaman minuutin kävelyretken jälkeen havaitsimme yhdellä silmäyksellä aurinkoisen niityn äärellä kyseiset rakennukset. Pellon vieressä koivumetsikön äärellä oli Ponssen Scorpion metsätyökone valmiina antamaan sukuvieraille työnäytöksen. Moni nuorempi sukulainen kiljahti ilosta ja jännityksestä kuultuaan, että on mahdollista päästä ohjaamoon seuraamaan tämän teknologia-ihmeen toimintaa tosielämässä. Työnäytös teki suuren vaikutuksen meihin kaikkiin. Monet ajattelivat oman kesämökillä tapahtuvan harrastelusahailun olevan aikamoista näpertelyä tähän robottiin verrattuna. Puut kaatuivat sekunneissa ja asettuivat siistiin pinoon. Ponsse Scorpion osottautui maineensa veroiseksi.


Ponsse Scorpion työnäytös


Lammastarha Harjun ladon äärellä


Scorpion kiinnostaa kaikenikäisiä

Auto kuusikymmenluvulta ja heinäseipäät

60-luku, Fiat 600 ja heinäseipäät

Kari Vepsäläinen heinnänteossa

Heinätyönjohtaja Vepsäläinen


Pian olimme jo Mäkelän pihassa ja nuorimmat ilahtuivat nähdessään ponin kärryineen odottamassa. Hetkeä myöhemmin ponilla kierreltiin heinäpellon äärellä. Itse asetuin talon tuvan pöydän ääreen ja aloin kerätä sukutietoja yrittäen samalla dokumentoida valokuviin sukumme jäseniä. Aika vierähti todella nopeasti. Välillä käväisin katsomassa aurinkoisen iltapäivän tapahtumia ja näin heinän kohoavan seipäille kuin vanhoina hyvinä aikoina joskus 60-luvulla. Kari Vepsäläinen ohjasi nuorempia heinäharrastelijoita oikeaoppiseen heinien seipäille asetteluun. Heinätyöt näyttivät kiinnostavan sekä alan veteraaneja että nuorisoa. Nautimme herkullisen hernekeittoaterian kuka heinäpellon äärellä kuka Mäkelän 50-luvun sisätunnelmissa. Kaikki näyttivät iloisen tyytyväisiltä. Kuvatut tapahtumat kertautuivat vielä myöhemmin  iltapäivällä, koska meitä oli varsin sankka joukko. Kaiken tämän keskellä Gabriele Vidgren myi arpoja, joiden palkinnot olivat tuotepaketteja ja edellisen kokouksen isoja kuvapostereita. Arpajaisten tuotto käytetään sukuseuramme toiminnan ylläpitämiseen. Sukuseuramme toiminta on jäsenmaksujen varassa ja toivommekin kaikkien jäsentemme yrittävän muistaa myös tämän seikan.Lopulta myöhäisiltapäivällä ohjelmamme alkoi olla lopuillaan ja valmistauduimme kaikki tahoillamme tulevaan iltaan. Olimme saaneet nauttia riemastuttavan iltapäivän kaikenlaisten eri ikäisille soveltuvien toimintojen parissa.

Nuoret heinätöissä

Uusvanha Mäkelä ja poniajelua


Heinäntekoa

Heinäniityllä

Odotettavissa olivat vielä perinteiset latotanssit päivämme maaseutuympäristön Harjun ladolla. Sukuseuramme tapaaminen oli yhdistetty paikallisiin Niemisen kyläjuhliin, joten väkeä oli odotettavissa runsaasti.

Iltajuhla alkoi hyvissä ajoin ennen seitsemää ja vieraita tuli paikalle ladon täydeltä. Ympäristössä oli kaikille tilaa viehättävässä perinnemaisemassa. Sää oli loistava ja lämmin. Mikä parasta kaupunkilaiselle hyttysiä ei näkynyt eikä kuulunut. Oli aikamoinen yllätys heti saapuessa tavata eräs tanssilavojen legenda ladon terassilla: Eino Grön oli tapahtuman pääartistina. Illan musiikillinen anti oli taattu. Tahdeista huolehti Mika Lappalainen orkestereineen. Paikalla syntyi  haikea menneiden vuosikymmenien kaipuu tanssimusiikin soidessa ja kauniissa kesäillassa tuttuja tapaillen. Lisäksi tarjolla oli runsas ja maukas iltapala (Jaanan Juhlapalvelu). Kaikkein pienimmät lähtivät vähitellen yöpuulle. Me myöhäisiltaan jääneet saimme vielä kokea sukumme oman pojan Mika Vidgrenin Vantaalta esittämän Jari Sillanpään klassikkoiskelmän Satulinna.

Ilta tuntui Mikan esityksen jälkeen täydelliseltä kuten koko päivä. Tosin hetkeä myöhemmin alkoi rankka sadekuuro, joka aiheutti oman jännityksensä  Savon korven hiekkatiellä majapaikkaan siirtyessämme. Jäniksenpojat  hyppelivät tielle runsain määrin ja kettukin näyttäytyi. Paljon puhutut sudet ja karhut pysyivät kätköissään.


Mika Vidgren ja Kari Lappalaisen orkesteri 


Vieremän kirkko

Pastori Karoliina Vidgren ja Maria

Pastori Karoliina Vidgren ja Maria


Sukukokouksemme toinen päivä sunnuntai valkeni puolipilvisenä ja raikkaana. Ohjelmassa oli jumalanpalvelus Vieremän kirkossa, jonne saapui runsas joukko sukumme jäseniä. Tilaisuus oli erityisen tunnelmallinen, koska Vieremän seurakunnan pitkäaikainen kappalainen Pirjo Lyytinen piti tällä erää viimeisen palveluksensa tässä seurakunnassa. Hän siirtyy vuoden virkavapaalle hoitamaan kirkkoherran viransijaisuutta Kaskisille. Meitä piti jännityksessä sukumme nuori naispastori, saarnavastuussa ollut Karoliina Vidgren Helsingin Vartiokylän  seurakunnasta. Karoliina kertoi Kirkastussunnuntain saarnassaan mieleenpainuvasti Jeesuksesta hänen kohdatessaan Jumalan valon  ja opetuslasten reaktiot. Karoliina yhdisti saarnassaan näkemisen ja koetun valaistuksen nykyajan perheisiin ja heidän lapsiinsa. Lisäksi Karoliina esitti taitavana laulajana osan meistä kyyneliin asti saaneen musiikkiteoksen.Jumalanpalveluksen jälkeen kävimme auringonpaisteessa perinteisesti laskemassa muistoseppeleen sankarivainajien muistomerkillä, lauloimme virren  ja monet meistä pistäytyivät sukuhaudoillaan.


Vieremän hautausmaa sankarivainajien muistomerkit

Ohjelma jatkui maukkaalla lounaalla (Metsäpirtin Pitopalvelu) Vieremän Kyrönniemen historiallisessa pappilaympäristössä ja virallisella sukukokouksella. 

Kokouksessamme totesimme sukutapaamisen onnistuneen erittäin hyvin ja olimme iloisia runsaasta osanotosta. Jukka Vierros johti kokousta, jossa käytiin läpi toimintakertomus, talous ja toimintasuunnitelma. Hallitus sai vastuuvapauden. 

Hallitus valittiin kokonaisuudessaan uudelle kolmivuotiskaudelle. Puheenjohtajana jatkaa Juha Vidgren Vieremältä, varapuheenjohtajana Jukka Vidgren Helsingistä, sihteerinä Sirpa Lahtinen Vieremältä, muina jäseninä Pirjo Vidgren Iisalmesta, Esko Vidgren Vieremältä ja Katja Vidgren Espoosta. Jukka Vidgren esitteli alustavan suunnitelman sukukirjaprojektin käynnistämisestä, jossa hän ja Pirjo Vidgren ottavat päävastuun. Tarkoitus on koota Vidgrenien suku Vieremällä 1810-luvulta nykypäivään. Jukan mielestä kokoamistyö on vaativa, vaikka tietoja onkin jo kerätty runsaasti. Kaikkien sukumme jäsenten aktiivisuutta tarvitaan ja tiedotamme projektista sukukirjeissämme. Seuraava sukukokous päätettiin pitää kolmen vuoden kuluttua 2018 Vieremällä. Sukujuhlamme päättyi iloisen haikeana. Tapaamisiin.

Kiitokset sukuyhdistyksemme hallitukselle aktiivisesta toiminnasta sukukokouksemme järjestelyissä. Erityinen kiitos puheenjohtaja Juha Vidgrenille ja sihteeri Sirpa Lahtiselle, jotka kantoivat päävastuun käytännön järjestelyistä Vieremällä. J.V.

Vidgren sukukokous 2015 yhteiskuva

Vidgrenien sukukokous 2015


Kyrönniemi Vieremä 3

Vieremä Kyrönniemi